Wat is oefentherapie Mensendieck?

Oefentherapie Mensendieck is een houdings- en bewegingstherapie, genoemd naar de grondlegster Bess Mensendieck (1867 - 1957).

Door het aanleren van gezonde houdings- en bewegingsgewoonten kunnen klachten van spieren en gewrichten verminderen en zelfs verdwijnen, maar ook worden voorkomen. Bewustwording speelt een belangrijke rol in de oefentherapie Mensendieck.

Pijn, krachtsverlies en stijfheid beïnvloeden het dagelijks leven. Door pijn of stijfheid gaat u anders bewegen en zo raken spieren uit balans. Ook kan pijn de ademhaling, concentratievermogen, slaappatroon en stemming negatief beïnvloeden waardoor u niet meer optimaal kunt functioneren. De oefentherapeut Mensendieck kan helpen een dergelijke situatie te doorbreken of te voorkomen.

Wat doet een oefentherapeut Mensendieck?

De oefentherapeut Mensendieck wordt ook wel “bewegingscoach” genoemd. Samen met de therapeut gaat u op zoek naar de oorzaak van de klachten. Tijdens de therapie wordt u bewust gemaakt van uw houding en manier van bewegen in relatie tot uw klachten. Ook krijg u inzicht in de reactie van uw lichaam op pijn, (over)belasting en spanningen. Door middel van houdingsadvies en oefeningen leert u hoe u adequaat op uw klachten kunt reageren, zodat deze verminderen of verdwijnen en niet meer terugkeren. U werkt aan het herstel van de balans tussen spanning en ontspanning en verbetert hierdoor uw conditie.

De oefentherapeut stemt de behandeling af op uw persoonlijke situatie. Dat betekent dat u oefeningen en bewegingsadviezen krijgt die geïntegreerd zijn in uw dagelijkse activiteiten, thuis en op het werk. Zowel de werkomgeving (hoogte stoel en bureau), thuissituatie (stofzuigen, strijken) en uw hobby's (sporten, tuinieren, klussen) komen aan de orde. Het is van belang de bewegingsadviezen in het dagelijks leven toe te passen en de oefeningen regelmatig thuis te blijven doen. Een groot deel van de verantwoordelijkheid ligt dus bij uzelf.


Voor Wie?

Oefentherapie Mensendieck helpt drie doelgroepen (volwassenen en kinderen):
Mensen zonder pijnklachten, immers “voorkomen is beter dan genezen”
Mensen met klachten van voorbijgaande aard
Mensen met blijvende gezondheidsproblemen


Indicaties:

Houdings- en bewegingsafwijkingen
Rug- , nek- of schouderklachten door overbelasting al dan niet arbeidsgerelateerd
Ademhalings- en spanningsklachten, spanningshoofdpijn, migraine
Hernia, Ziekte van Parkinson, Multiple Sclerose (MS), CVA, Ischias
Artrose, M. Scheuermann, scoliose, osteoporose, fybromialgie
Whiplash
Rheumatoïde artritis, M. Bechterew
Bekken- en bekkenbodemklachten, (stress)incontinentie
RSI/CANS
Kinderen met motorische problemen van de grove- en fijne motoriek
Zwangeren met klachten van bijvoorbeeld bekken en rug